Gyermekek a könyvtárban – továbbképzés sorozat határontúli könyvtárosoknak

Hogyan is kerülök ide?
Az IFLA-HUN levelezőlistán Hicsik Dóra, szabadkai könyvtáros nemrég feltette a hírt, hogy 2017. november 7-én Zentán, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben továbbképzés folyt vajdasági könyvtárosoknak. A hír olvasata után felkértek, hogy írjak már erről valamelyes beszámolót.

Mielőtt bárhová is jutnék az írásban, kezdjük az elején. Ha most csak Vajdaságról írnék, életbe lépne a melyik ujjam harapjam meg állapot. Az izgalmas történet pont egy éve, tavaly novemberben indult. A kellemes veszprémi vándorgyűlésen Hangodi Ági és Bartos Évi fejéből kipattant az az ötlet, hogy mi lenne, ha nekiindulnék a nagyvilágnak, és új kínálható témaként szerepelne a gyermekkönyvtáros munka a határontúli továbbképzési palettán. Így lett!

Mit nekem utazási fóbia és komfortzónák? Zsebembe gyűrtem hamuba sült pogácsáimat, magam után húzva bőröndömben fél életem, nekiindultam Csíkszeredának. Megnyíltak előttem a csodák, mint a vándor útja során, kaptam segítőket, szerencsére a gonosz boszik és egyebek másfelé tartottak, nem keresztezték utam. Fantasztikus 2 napot tanultunk, játszottunk, ötleteltünk végig a csíkszeredai könyvtárosokkal a Kájoni János Megyei Könyvtárban.

Csíkszereda1

Kép: Kájoni János Megyei Könyvtár – Csíkszereda

Majd jöttek a következő helyszínek: Bod Péter Megyei Könyvtár – Sepsiszentgyörgy, útban hazafelé egy újabb csíkszeredai könyvtáros nap programjával, és a hirtelen lehullt 30 centis hóval tavaszi öltözetemre.

Sepsiszentgyörgy1

Kép: Bod Péter Megyei Könyvtár – Sepsiszentgyörgy

Májusban a Pélmonostori Városi Könyvtár /Horvátország/ lelkes könyvtárosai vártak.

Pélmonostor1

Kép: Pélmonostori Városi Könyvtár

Eme tekervényes felvezetés után végre eljutunk Vajdaságba!
A képzés előtti estét Boldogasszony köpenye alatt töltöttem, a Vajdasági Művelődési Intézetben. Kellemes, tiszta energiák segítették pihenésem, míg másnap az Alkotóház művészettel teli légköre ragadott meg. No és az érkező, lelkes, érdeklődő, szeretettel teli könyvtárosok. Játszottunk, vetélkedtünk, kézműveskedtünk, elutaztunk repülő szőnyegünkkel Meseországba, sok hasznos, gyakorlatban is alkalmazható ötletet jártunk végig.
Emellett büszkén meséltem a hosszú évtizedek óta kiemelkedően működő magyarországi gyermekkönyvtárak tevékenységéről, olvasásnépszerűsítő programjairól. Az ötletek általában szárba szoktak szökni, az előző képzések után is örömmel hallottam a megvalósított ötletekről, helyi viszonyokra átalakítva.

Zenta1

Kép: Vajdasági Művelődési Intézet – Zenta

Így a végén most már visszatérek a kiindulási pontra. „Számunkra fontos, érdekes és új dolgokat ismerhettünk meg elméletben és gyakorlatban is, melyeket hamarosan saját könyvtárunkban is hasznosíthatunk.” – írta Dóra az IFLA-HUN levelezőn.

Nem feledve: A képzések az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a Könyvtári Intézet szervezésében valósultak meg.

Aki nem hiszi, járjon utána!

Budavári Klára
MKE Gyermekkönyvtáros Szekció alelnöke


Az eseményről Hicsik Dóra is küldött beszámolót:

A vajdasági magyar könyvtárosok számára a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Kapocs könyvtári csoportja szervez magyar nyelvű továbbképzéseket. Ezek a találkozások azért is fontosak számunkra, mert ilyenkor találkozhatunk, ötletet cserélhetünk, kapcsolatokat építhetünk. Idén november 7-én a gyermekkönyvtárosok és olvasószolgálatos kollégáink számára tartott előadást Budavári Klára gyermekkönyvtáros, tanácsos, az MKE Gyermekkönyvtáros Szekcióalelnöke. A képzés témája Gyermekek a könyvtárban volt, amely magában foglalta az olvasásnépszerűsítést, a különböző irodalmi és kézműves foglalkozásokat, a papírszínház használatát, amelyek magyarországi könyvtárakban már bejáródtak. Örömmel vettük a praktikák és ötletek jegyzékét is. Voltak ismerős rendezvények, tevékenységek, melyek már a mi könyvtárainkban is meghonosodtak, és a képzés során megerősítést nyertek, miszerint jó úton haladunk.

Számunkra fontos, érdekes és új dolgokat ismerhettünk meg elméletben és gyakorlatban is, melyeket hamarosan saját könyvtárunkban is hasznosíthatunk.
23406115_1930852453592340_8800795525605480074_o 23334356_1332601296867506_7232010355591327788_o 23334149_1930851936925725_5455667386948724436_o 23331421_1332602186867417_3948188347457011904_o

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  • Ki van jelen?

    Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
  • Legutóbbi aktív tagok

    Admin profilképe
    Gerencsér Judit profilképe
    Oros Sándor profilképe
    Nagy Zoltán profilképe
    Tolnai György profilképe
    Buzai Csaba profilképe
    zondaz profilképe
    Vajda Henrik profilképe