Fejlesztés, fenntarthatóság, esély az IFLA trendek és a Lyoni deklaráció tükrében: konferenciasorozat

Kedves Kollégák!

A Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége, az IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions) a közelmúltban a könyvtárak és a könyvtárosság jövőjéről felelősséggel gondolkodók számára meghatározó fontosságú dokumentumokat tett közzé, az IFLA trendeket 2013-ban, majd a trendekkel kapcsolatos legfrissebb fejleményeket 2016-ban, a Lyoni nyilatkozatot pedig 2014 nyarán.

Az IFLA trendek arra keresik a választ, hogy a könyvtáraknak és a könyvtárosoknak milyen kihívásokkal, változásokkal kell szembenézniük napjainkban és a közeljövőben. A Trend Reportról megjelenése óta már harminc országban több, mint hatvan szakmai fórumot szerveztek.

A Lyoni nyilatkozat deklarálja, hogy a megnövekedett információ-felhasználás megalapozza és fejleszti az információs műveltséget, mely egyik nélkülözhetetlen alappillére a fenntartható fejlődésnek. Az információhoz való hozzáférés nélkül az embereknek pont az az eszköz, esély hiányzik, amely jobbá teheti az életüket. A nyilatkozatot mára ötszáznál több könyvtáros egyesület, könyvtár és más információs szervezet írta alá, köztük a Magyar Könyvtárosok Egyesülete is.

Az IFLA Trend Reportot egy széles szaktudású szakértői csoport készítette, melynek tagjai jelentős nemzetközi szervezeteket, alapítványokat, egyetemeket, média és internetes cégeket képviseltek. (UNESCO, OECD, BBC, Google, APC, stb.)

Magyarországon mindezidáig nem volt szakmai diskurzus a két IFLA anyagban megfogalmazottakról. A Magyar Könyvtárosok Egyesülete a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával szervezendő konferenciasorozatán ezt az elmaradást szeretné pótolni.

A két konferencia napon a következő tematikus blokkokban vizsgáljuk meg a vonatkozó trendeket és a deklaráció főbb pontjait, célkitűzéseit.

 

2016. november 9. Helyszín: Budapest, OSZK – Meghívó

2016. november 22. Helyszín: Budapest, OSZK – Meghívó

 

Üdvözlettel:

 

Gerencsér Judit

az MKE főtitkára

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  • Ki van jelen?

    Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
  • Legutóbbi aktív tagok

    Nagy Zoltán profilképe
    Gerencsér Judit profilképe
    Oros Sándor profilképe
    Admin profilképe
    Tolnai György profilképe
    Buzai Csaba profilképe
    zondaz profilképe
    Vajda Henrik profilképe