Újabb tájékoztató a muzeális intézmények látogatóit megillető kedvezményről

További információ, minisztériumi tájékoztató

Az MKE főtitkárának közleménye a kedvezmény problémamentes igénybevételéről

Kedves Kollégák!

Fogyóban vannak a munkakörünkhöz, közalkalmazotti státusunkhoz kapcsolódó juttatások. Már nincs könyvvásárlási keretünk, elvétve van ruhapénz, étkezési hozzájárulás, közlekedési költségtérítés, internet támogatás.

A közgyűjteményi dolgozóknak még juttatást jelent, hogy egymás intézményeit ingyenesen látogathatják. Nekünk, könyvtárosoknak elsősorban a múzeumok ingyenes látogatása jelenthet tényleges kedvezményt. A kedvezményeket jogszabályok rögzítik. A könyvtárak a 6/2001. (I. 17.) Korm. rendelet a könyvtárhasználókat megillető egyes kedvezményekről alapján biztosítják a beiratkozás díjmentességét a könyvtárak, a muzeális intézmények és a levéltárak dolgozóinak.

3. § (1) A könyvtári dolgozó valamennyi nyilvános könyvtárban mentesül a beiratkozási díj fizetése alól. (2) A nyilvános könyvtárban nem kell beiratkozási díjat fizetni a muzeális intézmények és a levéltárak dolgozóinak.

A muzeális intézmények pedig a nemrég kiadott 132/2011 Korm. rendelet a muzeális intézmények látogatóit megillető kedvezményekről szóló 194/2000. (XI. 24.) Korm. rendelet módosításáról alapján járnak el.

Sajnos a rendelet alapján megszűnt az a korábban meglévő jogosultságunk, hogy könyvtári dolgozóként, alanyi jogon, díjfizetési kötelezettség nélkül juthassunk hozzá a muzeális intézmények díjtalan látogatására jogosító igazolványhoz. Miközben ez a lehetőségünk elveszett, egy másik viszont megnyílik. Ugyanis a rendelet alapján díjtalan látogatásra válik jogosulttá az MKE valamennyi tagja.

Az ingyenes múzeumi belépés MKE tagsággal történő biztosítása az MKE Társadalomtudományi Szekció javaslata volt, melyet a szervezet akkor tett, amikor a még készülő jogszabály tervezetet véleményezte és szembesült azzal, hogy a korábbi kedvezmény, mely minden könyvtárosnak járt, megszűnik. Ezzel a megoldással legalább az MKE tagok megkaphatják a kedvezményt. A javaslat elfogadtatása az MKE képviseleti sikere.

(1) Díjtalanul látogathatja a muzeális intézmények állandó és időszaki kiállításait a

e) legalább 400 fős taglétszámmal rendelkező, országos hatáskörű közgyűjteményi szakmai szervezet tagja

A kedvezményre vonatkozó jogosultságot a Magyar Könyvtárosok Egyesülete tagjai névre szóló tagkártyájukkal és személyi igazolványukkal igazolják!

Mit kell tenni az MKE tagoknak a kedvezmény igénybevétele érdekében?

Nincs semmilyen lépésre szükség. A meglévő MKE tagkártya igazolja a tagságot. Természetesen kedvezményt csak azzal a tagkártyával igényelhetünk, ami a tárgyévre érvényesítve van. A tagdíj befizetést követően kapja meg mindenki a tárgyévi érvényesítő matricát, amin ebben az évben a 2011/12 felirat található. Sajnos ez a dátum félreérthető, nem 2011 – 2012 évre érvényesít, hanem 2011-ben 12 hónapra!  Azaz elvileg 2012. januártól mindenkinek új érvényesítő matricával kell rendelkeznie, aki szeretne múzeumot látogatni.

Tárgyalunk arról, hogy a tárgyévi tagkártya a követő év február végéig érvényes legyen, hogy mindenkinek legyen módja a tagdíj befizetésre, az érvényesítő matrica megszerzésére.

Tehát felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy idei tagkártyájukkal várhatóan legkésőbb 2012. február végéig látogathatják ingyenesen a múzeumokat. Eddig az időpontig be kell fizetniük a 2012. évi tagsági díjat, hogy még időben megkaphassák a 2012-re szóló érvényesítő matricát. A tagsági díj – akár már most is – folyamatosan rendezhető!

 Mi a teendő elveszett tagkártya esetében?

A tagkártyát az MKE titkársága tudja pótolni. A pótlás 500 Ft-ba kerül.

 Átadható-e a tagkártya más számára a kedvezmény igénybevétele érdekében?

Nem! A tagkártya ingyenes múzeumi látogatásra csak személyi igazolvány felmutatásával együtt érvényes!

Testületi tag használhatja-e a tagkártyát múzeumi belépésre?

Ebben a kérdésben még tárgyalunk. A tárgyaláson azt képviseljük, hogy az MKE tagjai (függetlenül, hogy egyéni vagy testületi tagok) jogosultak a kedvezményre. Természetesen a testületi tagkártyával csak egy, a testületet képviselő személy léphet be. Ebben az esetben a tagkártya mellett a testületi tagságot igazoló munkáltatói igazolás és személyi igazolvány is szükséges lesz, ha sikerül ezt elfogadtatni.

Mit kell tenni a nem MKE tagoknak a kedvezmény igénybevétele érdekében?

Mindenki maga dönt arról, hogy MKE tag kíván-e lenni. Tag lehet bármely magánszemély, aki az egyesület céljait elfogadja és kész az alapszabály szerinti kötelezettségeit teljesíteni. Tag lehet intézmény, gazdálkodó szervezet, társadalmi szervezet is. Természetesen nem célunk, hogy tagságunk felduzzadjon olyan jelentkezőkkel, akik kizárólag a múzeumi belépő kapcsán kívánják érvényesíteni tagságukat és MKE tagként nem vállalnak semmilyen közösséget szervezetünkkel. Az MKE nyitott és igen színes, sokrétű szervezeti életet élő civil szervezet. Tagsága területi és szakterületi alapon szerveződik. A belépő tag maga döntheti el, hogy a megyei szervezetbe, vagy valamelyik szakterületi szervezetbe – netán egyszerre többfelé is – regisztráltatja magát. Jelenleg az éves tagdíj 4.000 Ft. Fontos tudni, hogy a tagdíj két részre oszlik. 3.000  Ft helyben marad és a helyi szervezet használhatja fel. És 1000 Ft kerül a központba. A belépő tagok tehát valójában saját programjaik megvalósítását finanszírozzák a tagdíjukkal! Vagyis ez a pénz is önmaguk támogatására fordítható!

Mindezek alapján az alábbiakat ajánljuk:

Nem könyvtáros munkakörben dolgozom. Lehetek-e MKE tag?

Igen. Az MKE tagságnak nem kritériuma a könyvtár, illetve a könyvtári munkakör betöltése. Sok kollégánk dolgozik informatikai munkakörben, cégeknél, vállalatoknál, iskolában, egyházi fenntartónál. Őket is szeretettel várjuk!

 Nyugdíjas vagyok. Lehetek-e MKE tag?

Igen. Az MKE a nyugdíjasok számára kedvezményes tagdíjjal teszi lehetővé a tagságot. Ennek összege jelen pillanatban 1000 Ft.

Budapest, 2011. október 19.

Fehér Miklós

MKE főtitkár

2 hozzászólás

  1. […] étkezési hozzájárulás, közlekedési költségtérítés, internet támogatás… A teljes cikk az MKE főoldalán Kategória: Hírek | A közvetlen link. ← Szakmai út […]

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  • Ki van jelen?

    Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
  • Legutóbbi aktív tagok

    Admin profilképe
    Gerencsér Judit profilképe
    Oros Sándor profilképe
    Nagy Zoltán profilképe
    Tolnai György profilképe
    Buzai Csaba profilképe
    zondaz profilképe
    Vajda Henrik profilképe